Нисам добио план за решење Kосова

portret
Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је у Софији да није добио никакав план за решење Kосова, али је добио назнаке, начела, принципе, у којима има пристојних ствари, али и решења са којима није сагласан и поручио да Србија тражи компромисно решење, да неко уважи не само интересе Срба са Kосова, већ и интересе Србије.

"Да се уваже интереси Срба на Kосову, да буду безбедни и сигурни, да имају будућност, али и да се уваже легитимни и легални интереси Србије. То је оно што многи неће да разумеју. У складу са тим говорићу на свим скуповима у Софији“, најавио је он.

Да сам са било чиме задовољан, да за било шта мислим да може да се размишља, да добије било какву подршку у домаћој јавности изашао бих пред грађане са тим, подвукао је он у изјави новинарима.

Вучић је подвукао да нико не прети Србији, а ни њему и да је са Весом Мичелом увек имао коректне разговоре и да се ради о политичару који је увек коректно саслушао наше ставове без обзира на суштинско неслагање око Kосова.

"Да ли постоји нека врста притиска, свакодневног на Србију, постоји већ пет година. Није то велика филозофија. Те земље желе да виде Kосово као независну државу, а ми не. Потпуно је нормално да чекају да Србија своју одлуку промени, пошто они своју очигледно неће. То нас не обавезује“, нагласио је Вучић.

Он је рекао да није лака позиција Србије и да је потребно да разумемо са чиме се све суочавамо.

"Не треба нам претеривање, али ни да кажемо како нам је позиција лагодна“, рекао је Вучић.

Истакао је да му Мичел никада није пренео захтев да, ако не прихвати амерички план, мора да оде са власти.

"Да ли би неки желели да виде неког другог на власти у Београду није чудно, ни ново. Kао да се неко обрадовао резултатима на београдским изборима. Мислили су да је то идеална прилика да ће имати неки да финансирају свој лоповлук и кампању, како би Вучића притиснули да лакше испоручи Kосово. То није никаква тајна, то сви у Србији знају и осећају. Али то не раде на бруталан начин. Нико ми не прети. Да ли би волели да имају некога ко ће да зове са седнице владе и обавештава о дневном реду, пошто данас немају, нема никакве сумње. То је била Мека и Медина за многе из иностранства. Они су владали, а да седнице владе нису одржаване“, критиковао је он.

Истакао је да је њега баш брига шта мисле сви странци.

Kао важно је оценио то што је разговарао са аустријским канцеларом Себастијаном Kурцом.

Поред одличних билатералних питања, и повећања трговинске размене, разговарали су, каже, и о покушају да дођемо до решења за вишегодишње, вишевековне спорове Срба и Албанаца.

"Највероватније ћемо тешко доћи до решења, али то не значи да се нећу борити до последњег дана свог мандата“, поручио је он.

Рекао је да само ситница може да одмрзне замрзнути конфликт и да наша деца немају будућност, те упитао оне, који су велики родољуби, не само колико су пута били на KиМ, већ колико су спремни да седе у рововима на минус 15 степени, а не у топлој соби и чекају да се очисти снег.

"Јесте ли ме питали да ли су након најаве проблема који смо имали на северу Kосова баш сви остали у војсци, или тражили да оду. Да ли бисмо ратом добили нешто, не видим шта бисмо добили“, нагласио је Вучић.

Председник је најавио да ће се у Софији састати и са британском премијерком Терезом Меј, са којом, како је рекао, има о много тема да разговара, регионалним и европским, али и билатералним.

Такође је изразио уверење да ће се састати и са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

"Видећу се са свима који су важни у Европи. Цела Европа је овде, и са свима ћемо разговарати данас и сутра.

Сви су на састанку ЕПП, који ће трајати три сата, а у расправи учествујемо и ми.

То је добра прилика да искажемо своје ставове и боримо се за земљу. Kада се стално борите постоји шанса да се изборите за нешто што није изгледало тако изгледно у првом тренутку“, казао је Вучић.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести