Билатерални односи Србије и Аустрије никада нису били бољи

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић састао се данас, у Софији, са аустријским канцеларом Себастијаном Kурцом са којим је разговарао о регионалним питањима, мигрантској кризи.

"Веома смо њему, али и Влади Аустрије захвални на великој подршци европском путу Србије. Разговарали смо и о регионалним питањима, мигрантској кризи и усагласили много тога. Надамо се и очекујемо да ћемо и даље добијати подршку Аустрије“, казао је он.

Од сутрашњег Самита у Софији Вучић, како је истакао, очекује да дефинише да је будућност Западног Балкана пут ка ЕУ, иако знамо да је пуно посла пред нама.

"Надамо се да ће Аустрија наставити да пружа подршку. Билатерални односи наше две земље, можда је претерано рећи, никада нису били бољи. Не могу да се сетим када су били бољи. Надамо се, да ћемо премијерка и ја, моћи да угостимо канцелара Kурца у Србији, а ја ћу председника Аустрије Александра ван дер Белена угостити у октобру у Београду“, казао је он додавши да се Србија нада доласку још инвеститора из Аустрије.

Vucic i Kurc
Извор: Танјуг

Указао је да је чињеница да међу грађанима Србије не постоји одушевљење о путу ка ЕУ, јер смо на европском путу већ 18 година.

"Ми смо на путу ка ЕУ, и остаћемо на њему. Људи би желели да виде више резултата на том путу“, поручио је Вучић.

Рекао је да зна да тај пут неће бити лак, јер је пред нама једна од великих препрека Kосово и Метохија, али и умор од ширења у ЕУ.

"Ми ћемо радити најбоље што можемо, наставићемо да се мењамо, реформишемо, али није све на нама“, навео је он.

Председник Вучић рекао је да је од ЕУ добијен оквирни датум за пријем, али и додао да не може обећати својим грађанима да ће то бити до 2025. године.

Извор: Танјуг

"Зависи од тога да ли ћемо решити наша отворена питања, и да ли ће и ЕУ решити своје проблеме. Наше је да се надамо бољој будућности“, закључио је он.

Аустријски канцелар Себастијан Kурц оценио је данас у Софији, након састанка са председником Србије Александром Вучићем, да је Србија земља која предњачи на Балкану.

"Србија се налази на добром путу. Председник Вучић покренуо је бројне реформе, имамо позитиван економски тренд. Желели бисмо да и у другим земљама Западног Балкана видимо исто. Потребно је да имамо земље које предњаче, а Србија је свакако држава која је на челу“, подвукао је он.

Vucic i Kurc
Извор: Танјуг

Kурц је похвалио и билатералне односе са Србијом, рекавши да је Беч захвалан на добрим односима.

"Радује нас коју позитивну улогу председник Вучић игра у региону. Надамо се да ће се приближавање Србије ЕУ наставити даље позитивно“, објаснио је он.

Kурц је рекао да од сутрашњег Самита ЕУ-Западни Балкан очекује уношење нове динамике у процес приближавања земаља региона Унији.

Рекао је да је и даље циљ пријем нових чланица са Западног Балкана 2025. године.

Остале вести