Србија и Албанија данас имају боље односе

Најновије
Извор: Танјуг

Србија и Албанија данас имају боље односе него што су их имале раније и за то је заслужан албански премијер Еди Рама, а нисам ни ја одмагао, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је рекао да му се чини, после много деценија када никаквих односа није ни било, да смо успоставили рационалне и нормалне односе.

"Не бих то оцењивао као изванредне, изузетне, али свакако то нису лоши односи", оценио је председник Србије.

На констатацију новинара да је поручио да ће у скорије време можда изаћи из политике, и како види какве ће односе Албанаца и Срба оставити, те да ли се може очекивати нова посета Тирани или из Тиране у Београд, Вучић је рекао да што се тиче Тиране и Београда свакако очекује да ће ове године бити званичних посета или најкасније почетком следеће.

"Али виђаћу се са Едијем на различитим форумима. Мислим да чак треба да учествујемо заједно на неком форуму у Паризу већ крајем овог месеца и са задовољством са њим да разговарам о различитим питањима и различитим стварима и увек су отворена врата овде у Београду као што сам сигуран да су и мени отворена врата у Тирани", поручио је председник Србије.

Кад је реч о свеукупним односима Срба и Албанаца, Вучић каже да ће, кад оде из политике, "пошто вам унапред кажем да ме ови неће победити на изборима у Србији, дакле да ће то бити моја воља", очекује да ти односи још неко време свакако буду компликовани, врло тешки.

"Али ће по мом одласку бити нешто лакши и нешто бољи", закључио је.

Каже и да би волео да сме да каже "и много бољи", али се то не усуђује да каже, јер није сигуран да ће се доћи до решења за "косовски чвор".

"Тако да свакако ће бити нешто бољи и нешто мање тешки и компликовани, а да ли ћемо доћи до онога чему се надамо и чему тежимо, е то је већ једна друга и мало тежа ствар. Морамо да покушамо да у нашим јавностима и једни и други објаснимо јасније и недвосмислено позицију друге стране и мало више поштовања да показујемо", навео је Вучић.

Подсетио је на његов позив Албанцима да раде послове у Србији, Албанцима из Албаније и са КиМ и одакле желе и да прихвате Србе као добре пословне партнере.

"Желим да захвалим Рами који је више пута угостио српске делегације које желе да учествују у изградњи хотела на албанској обали, који желе да развију свој бизнис и то је важно, јер после пословних људи долазе обични људи и све више људи који посећују Албанију и све више Албанаца који долазе у Београд, посебно из Тиране. То су ствари које не можете зауставити осим глупом политиком - у будућности можемо то да спречимо", нагласио је Вучић.

Одговарајући на питања у вези са ситуацијом у региону, Вучић је рекао да ће Србија наставити да гради још боље односе са земљама у региону, али и покушати да нађе решење односа између Београда и Приштине.

Решење тог односа, указао је, услов је без кога се не може када је реч о општем напретку.

Вучић је нагласио и да ће Србија остати на европском путу, на којем је, каже, заједно са Црном Гором предводник.

Упитан како објаснити то "да земље региона виде Србију као земљу са отвореним конфликтима", рекао је да Србија настоји да гради добре односе са земљама са којима је некад била у заједничкој држави, али и додао да, уколико Србији замерају односе са Хрватском, треба би да имају у виду да "Хрватска нема добре односе ни са једним од својих комшија".

"Ти односи су са Србијом чак најмање суштински лоши, и верујем да ће ићи на боље. Ако мислите да имају добре односе са БиХ, судећи по изјавама Изетбеговића немају, са Мађарском исто, а са Словенијом су односи још гори. Ми се трудимо и улажемо много напора у регионалну стабилност, али на крају ту увек дође до односа Београда и Приштине", додао је Вучић.

Председник је навео и да је Србија са тим земљама живела, али да различито види разлоге распада те земље.

Оно што је важно, верује, јесте да Србија гради добре односе са свим тим земљама.

"Безброј пута сам ћутао на увреде које би дошле из БиХ, прећутао сам и када сам био брутално нападнут у Сребреници, никада ни резултате истраге нисмо добили. Јесте чули да некада инсистирам на томе или то постављам као услов. Можете само да замислите да се нешто слично дешава Едију Рами, а да Албанија не тражи кривицу", упитао је председник па истакао да он ништа од тога не тражи.

На питање куда жели да води Србију са својом новом политиком председник Србије је рекао да жели да буде уређена земља, земља богатијих људи него што је то био случај до јуче и него што је то случај данас.

Међутим, навео је и да је Србија 2014. године била близу банкротства.

"Политичари увек говоре да су неки пре њих криви, али смо имали неке неразумне одлуке да су политичке коалиције повећавале пензије и плате без економског основа и то нас је довело у тешку ситуацију. Онда смо морали да идемо у тешке реформе, новим Законом о раду, мерама фискалне консолидације", рекао је Вучић.

Како је прецизирао, дошло се до тога да је готово два пута смањена незапосленост, да Србија трећу годину заредом има суфицит у буџету, да у првом кварталу ове године има раст БДП од 4,5 одсто.

"Али рекао бих да смо успели да смањимо јавни дуг као најважнију тековину са 77 одсто, а мислим да ће пре краја године бити чак и испод 50 посто", указао је Вучић али и додао да људи и даље тешко живе, да су плате, ма колико побољшане последњих неколико месеци, и даље ниске, и у том смислу најавио и нова повећања плата.

У сваком случају за то је потребно да се убрзаније приближавамо Европи, да брже достижемо и сустижемо европске стандарде и онда сам сасвим уверен да ћемо имати бољи резултат и оно ваљда чему чезнете и чему се надате, подвукао је Вучић.

"И да будем још у једној ствари отворен и можда нешто другачији, другачији од бројних српских лидера великих вођа из претходних векова. Срби обично памте оне који су учествовали у великим устанцима, ратовима, победама, поразима, ја бих волео да останем или неупамћен или да ме запамте по томе да нисмо имали никавих ратова и сукоба, већ да се то одликује рекао бих економским растом и напретком" навео је председник Србије.

Остале вести