Изузетна сарадња Србије и Северне Рајне Вестфалије

Vucic u Dizeldorfu
Најновије
Извор: Информер

Председник Србије Александар Вучић и његов домаћин председник владе немачке покрајине Северне Рајне Вестфалије Армин Лашет истакли су изузетну сарадњу и на политичком и економском плану са даљом перспективом развоја, а Лашет је подржао Србију на њеном европском путу.

У заједничком обраћању новинарима Вучић је захвалио на гостопримству и подвукао да су одржани одлични састанци а разговарало се о сарадњи Србије и Северне Рајне Вестфалије. Изнео је податак да је трговинска размена око 620 милиона евра, али се и захвалио Лашету који је рекао да је могуће да она иде и на више од 835 милиона евра, колика је размена Србије са Баварском.

Додао је да се разговарало и о политичким темама и европском путу Србије, за шта смо добили подршку од председника владе Северне Рајне Вестфалије, навео је председник Србије.

Вучић је додао и да се разговарало и са представницима немачких компанија, а подсетио и да ће се данас одржати и бизнис форум, те да је било речи и о градовима побратимима Србије и те немачке покрајине, од Дортмунда до Новог Сада, а "имамо неке идеје везане за Диселдорф и Београд".

Навео је и да је домаћину захвалан што је имао стрпљења да саслуша све, и о политичкој ситуацији у Србији до онога што ми у наредном периоду, кроз додатне реформе како би нашу економију учинили још привлачнијом, можемо да учинимо и да доведемо још више инвеститора.

"Ми смо трговинском разменом са Немачком изузетно задовољни, са Северном Рајном Вестфалијом такође, али очекујемо још већи број људи, инвеститора" рекао је Вучић и напоменуо и размену студената, с обзиром да је та покрајина Немачке центар осам универзитета са Шангајске листе, са развијеним ИТ сектором, као и услуга.

Много тога можемо да научимо и ми ћемо ту прилику и пријатељство Лашета према Србији користити, рекао је Вучић.

Лашет је рекао да је са српским председником Вучићем имао веома отворен и добар разговор, те да су теме биле економска и политичка ситуација у Србији, као и приступање Србије Европској унији, које, како је нагласио, сви желимо.

На састанку су, дода је, учествовала и предузећа из те немачке области, која ће инвестирати и тиме сварати нова радна места у Србији.

"Покрајина Вестфалија налази се иза Баварије што се тиче инвестиција, али надамо се и охрабрујемо предузећа да напредују у том погледу и даље инвестирају у Србију", рекао је председник те немачке регије.

Говорећи о процесу придруживања Србије Унији, Лашет је констатовао да сви знамо да канцеларка Ангела Меркел цени реформе које Србија у овом тренутку спроводи, али је додао да постоје велике могућности за повећање економске сарадње конкретним пројектима, инвестицијама и новим пословима.

Он је рекао да је тема била и сарадња на другим пољима, да има више градова побратима, да хиљаде Срба живи у тој покрајини и део су заједнице и подвукао да је посета председника Србије добра прилика за рад на још бољој сарадњи у будућности.

Председник Србије је додао да су разговорима присуствовали и представници фирме "Ворверк" која креће са изградњом фабрике у Чачку, а назначио и да Кромберт Шуберт за неколико дана почиње да ради у Крушевцу.

Надовезао се и Лашет који је поручио да је реч, поред те две, и о многим другим немачким фирмама, највишег квалитета и светски познатим и закључио:

"Када оне оне кажу идемо у Србију - сматрам да је то веома добар сигнал".

Извор: Танјуг

Остале вести