Нису нам противници Албанци, већ они који су нам отимали КиМ

Vucic na kzn.
Најновије
Извор: Танјуг

Нису нама противници у косовском питању Албанци, већ они који су стварали ту државу и који су нам отимали ту територију, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је за Пинк ТВ рекао да је јасно да ми о Косову разговарамо са Сједињеним Државама, Великом Британијом и још неким земаљама Европске уније.

Вучић је рекао да Приштина, како смо чули и од Рамуша Харадинаја, нема своју спољну политику, јер је, за њих, води САД.

Председник Вучић каже да је сада јасно да ми о косовском питању заправо разговарамо са САД, а не са властима у Приштини, те да у том смислу остаје питање можемо ли ми да сагледамо нашу улогу у наредних 10, 15, 20 година.

Упитан чекају ли нас тешки тренуци, поручио је да су тешки тренуци стално пред нама.

"Свакако ова година неће бити лака, постојаће велика жеља да се косовски чвор реши, а да ли то можемо, јер имамо нас у Србији и с друге стране приштинске власти и имамо Американце, за које Харадинај сам каже да они воде њихову спољну политику", навео је Вучић, те приметио:

"Па, они као држава не постоје".

Како каже, кад сами признате да један од стубова државности не поседујете, ви не постојите као држава, а, са друге стране, додао је, кад год нешто кажу Тачи или Харадинај, треба да смо свесни да је то рекао и смислио неко други од њихових покровитеља у свету.

"Ако немате јадан од стубова спољне политике, не знам шта онда тражите од других. Тако да ми овде имамо пре свега разговоре са САД, Великом Британијом и неким другим земљама које драматично различито доживљавају Косово", рекао је Вучић.

Он је такође подсетио да је независност Косова проглашена 2008, да је Србија неспретним питањем пред Међународним судом правде томе дала легитимитет и да не разуме примедбе критичара који наводно страхују од тога да ће он предати територију Косова и Метохије.

Политика је, каже, таква да обе стране увек морају да буду криве, да се и једни и други држе за узде, а поготово да Срби увек буду за нешто криви.

"Кад год они неког изубијају из Србије, они увек позивају обе стране на уздржаност. То је њихов језик, то смо научили, јер они подржавају Приштину", рекао је он.

Вучић је рекао и да "није био тренутак да се Харадинај обраћа у српским медијима", али је додао и да он "не уређује медије по Србији".

Он је, примећује, у приштинским медијима "забрањен", а Харадинај може да говори за српске медије, јер се, истиче, ми не плашимо тога што ће се чути шта косовски премијер има да каже.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести