Немачка за нас кључна земља, хвала на подршци

Најновије
Извор: Танјуг

Немачка је кључна земља за Србију, истакао је данас председник Александар Вучић, наводећи да је само трговинска размена с покрајином Баден Виртенберг, чији је премијер Винфрид Kречман данас његов гост, достигла прошле године 602,4 милиона евра, што је повећање од 12,6 одсто.

Овде су велике компаније из те покрајине, попут Боша, али у Панчево долази ЦТФ, уложиће 160 милиона евра, рекао је Вучић на прес конференцији с Kречманом, уз опаску да нама исто тако требају и стотине малих фирми из Немачке које би улагале у Србију, те да због тога морамо даље да радимо на томе да услови за улагаче буду што повољнији.

Вучић је захвалио Kречману што је у Београд довео делегацију од сто људи, што, како је рекао, говори о подршци коју пружају Србији, али и о њиховој заинтересованости за будућност Србије.

Извор: Танјуг

Хвала на искреној подршци евро путу Србије, радићемо да постигнемо те стандарде, говорили смо и о свим другим питањима која Србија мора да решава на европском путу.

Премијер немачке савезне покрајине Баден-Виртемберг Винфрид Kречман посетио је данас Београд са око 100 привредника из те покрајине и поручио да тиме желе да отворе простор за нове инвестиције у нашој земљи.

Да би предузећа показала већи интерес за нашу земљу морамо да смањујемо бирократију, да обезбедимо лакше оснивање фирми, већу подршку за инфаструктурне пројекте, рекао је председник Србије.

Извор: Танјуг

Kако је навео посебно су разговарали о дуалном образовању, а без дуалног образовања не можемо да размишљамо о новим инвеститорима.

"Хоћу да се захвалим Kречману на подршци европском путу, радићемо посвећено и борићемо се да достигнемо стандарде ЕУ, зато смо и говорили о свим питањима које Србија мора да покрене" додао је Вучић.

Извор: Танјуг

Kако је рекао очекује да ове године достигнемо пет милијарди евра трговинске размене и навео да ће Немачка бити за три године партнер са којим ће Србија остваривати 20 одсто укупне трговинске размене са светом.

Додао је да немачке фирме запошљавају 44,619 радника и да очекује да ће их бити и више од 50.000.

Извор: Танјуг

"Јасно да је Немачка буквално кључна земља за Србију" рекао је председник Србије и додао да бројке о томе говоре.

У том смислу је указао и да расте број туриста из Немачке, да их је претходне године било 78.300, што је повећање од 12,3 одсто, од којих је 23.000 дошло бродом.

Извор: Танјуг

Он је истакао да верује да та цифра ове године може премашити и 100.000 немачких туриста.

Вучић је рекао да су разговарали и о пројектима везаним за Дунавску стратегију, заштити животне средине, и рекао да у тој области прилично заостајемо, али смо имали обавезу да земљу прво спасавамо од банкротства.

Извор: Танјуг

Председник Србије је указао да три године за редом имамо суфицит у буџету, чиме се не могу похвалити многе европске земље, али и подвукао да имамо много тога да научимо од немачке покрајине Баден Виртемберг.

"Не стидимо се да кажемо да смо спремни да учимо од вас" казао је Вучић и пожелео гостима из Немачке добродошлицу уз позив да долазе чешће и да се осећају као код своје куће.

Извор: Танјуг

Извор: Пинк тв

Остале вести