Надао сам се већем разумевању, али нема очајавања

Најновије
Извор: Танјуг

Надао сам се већем разумевању, не само за Србе на Kосову већ и за Србију, искрено, нисам задовољан оним што сам постигао у разговорима ових дана у Њујорку, рекао је вечерас Александар Вучић, председник Србије.

Он је за јавни сервис, а обраћајући се грађанимa Србије, рекао да му се чини да су његови саговорници у Њујорку чврсто и даље на поштовању принципа очувања независности Kосова, а то је, поручио је, за нас веома тешко.

"Разочаран сам, разумели смо поруку, наше је да се даље боримо", поручио је Вучић.

С друге стране, каже, задовољан је нашим трудом, али не и резултатима.

"Да будем отворен, дуго разговарамо око будућности Србије, око KиМ, да покушамо да нађемо компромисно решење. Албанска страна ради свој посао, међународна заједница свој, а ја сам се трудио да с руба амбиса доведемо Србију бар на површину", навео је и поновио да резултатом није задовољан.

"Нисам задовољан, јер код великих западних сила, а имао сам много дубинских разговора с људима који одлучују, чини ми се да они тврдо стоје на поштовању принципа очувања независности Kосова што је за нас веома тешко".

То је, додао је, пренео и генералном секретару УН Антонију Гутерешу, с којим се данас састао у Њујорку, обавестио га је о свему томе, па и о томе да смо ми спремни на компромисно решење, али не тако да жртвујемо своје државне и националне интересе.

"То је било после три дана напорних и не лаких сусрета, о којима не могу превише да говорим. Да бих припремио платформу за наше грађане, морам да добијем подршку међународне заједнице за нешто, јер не можемо све сами у савременом свету.

Међутим, приметио је, Запад не жели ни на који начин да разговара о томе коме припада Kосово.

Наше је, додао је, да наставимо да се боримо, јер, како је навео, кад се одговорно понашате, доћи ће до разултата.

Поновио је да се након тешких разговора о Kосову које је имао надао већем разумевању, али и додао да нема кукања и очајавања и да ће наставити да штити интересе земље.

"Наш највећи проблем је што ми не преговарамо само са Албанцима већ и са онима који су створили независно Kосово", рекао је Вучић.

Навео је да је у разговорима које је имао у Њујорку друга страна поновила да причу о томе коме припада територија Kосова сматрају завршеном, да покретање било какве приче на ту тему сматрају отварањем Пандорине кутије.

"На све то сам рекао и сада, и раније, да су они то урадили 2008. не поштујући Резолуцију 1244", казао је Вучић.

Додао је да Србија данас плаћа велику цену и то између осталог и сопствених погрешних одлука, укључујући тражење мишљења пред Међународним судом правде.

"И наставиће да је плаћа. Ништа нема џабе, ситуација је тешка и биће велики притисак на Србију са различитих страна", додао је Вучић.

Нагласио је, међутим, да ће као председник Републике наставити да штити интересе земље и да у земљи "немогућих услова", доведених спољним силама али и нашим одлукама, поправимо све што можемо.

"Нема кукања, нема очајавања", закључио је Вучић.

Извор: РТС

Остале вести