Покажите ми папир који омогућава формирање војске Косова

Најновије
Извор: Танјуг

Не постоји ниједан правни међународни акт који може да оправда формирање оружаних снага Косова, и Србија ће се томе супротстављати, рекао је данас председник Србије Александар Вучић и додајући да је тај став недвосмислено пренео и високом америчком званичнику Весу Мичелу.

Вучић је тако одговорио на питање да ли је са Мичелом разговарао о формирању косовске војске, а с обзиром да је он јуче у Приштини подржао ту намеру косовске администрације.

Вучић је рекао да је захвалан Мичелу и на разговору о тој теми, који је, како је навео, био отворен, али се обратио присутнима на прес конференцији, људима у ЕУ, САД, свима, позивом да му покажу "један једини папир на основу ког се формирају оружане снаге Косова, а да то има потпору у међународном праву".

"Не постоји и не може да га измисли нико ни у САД, ни у ЕУ. У складу са војнотехничким споразумом из Куманова, никакве војне снаге Косова не могу да постоје, само КФОР може да постоји", поручио је.

А кад је реч о Резолуцији 1244, додао је, она такође не предвиђа албанске војне снаге, већ говори само враћању српских снага безбедности, и то о враћању хиљада.

"Ја зато питам све наше госте да и наведу један члан, параграф који даје за право било коме да такву војску формира", упитао је Вучић , а затим поручио:

"Они то заснивају на томе што су признали независност Косова, Американци према томе имају посебан однос и посебне везе са Косовом, и пошто их признају сматрају да имају право да формирају снаге безбедности".

Србија, међутим, додао је, не мисли тако о томе, супротставља се и супротстављаће се и даље, и то је, каже, и Мичелу пренео недвосмислено.

"Мој је посао да штитим наше интересе и да говорим у складу са законом, а осим тога не мислим да би такав потез (формирање косовских безбедносних снага) допринео било чијој стабилности у региону", закључио је.

Вучић је и у одговору на питања новинара поновио да Американци сматрају да је то легитимна идеја, а ми сматрамо да је засновано на илегалној одлуци и да не може да буде легитимно, јер нема нигде правног основа у међународном праву.

"Ми смо мали, они су велики, њима се може, нама се не може, али нам се може бар да кажемо шта мислимо", рекао је Вучић и навео да се из нечега што је створено на нелегалној и нелегитимној основи не могу извлачити даље одлуке у будућности које би биле легитимне.

Вучић је рекао да људи треба да буду свесни да без Американаца не може бити решен ни косовски проблем, ни многи други у региону:

"Тако да ако неко мисли да је то могуће без уплива америчке стране или да се не питају ништа - то је наивно и неодговорно".

Остале вести