Пријатељство Србије и Kине челично

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Народне Републике Кине Ли Манчанга, који му је уручио писмо председника Си Ђинпинга. Председник Си је, као што је раније саопштено, прихватио позив председника Вучића да поново посети Србију.

Амбасадор Ли је председнику Вучићу пренео и поздраве председника Сија, жеље за успех и просперитет Србије и њених грађана, као и захвалност за лични допринос унапређењу пријатељства двеју земаља.

Председник Вучић је, захваљујући на писму, рекао:

"Ваша Екселенцијо, драги пријатељу,

Пријатељство српског и кинеског народа је челично, и, као што је председник Си више пута рекао, то пријатељство нико не може да сруши. Оно је показано, доказано, потврђено у најтежим тренуцима кроз српску историју. Ми смо веома захвални народу Народне Републике Кине и кинеском руководству на челу са председником Си Ђинпингом на подршци коју пружа Републици Србији, нашем народу и нашим грађанима.

Ми ћемо и данас да разговарамо о бројним пројектима између Кине и Србије. Од инфраструктурних пројеката посебно ће бити задовољни грађани Ариља, Ивањице, Сјенице, Новог Пазара и других места, због тога што ћемо да разговарамо о наставку сарадње и изградње аутопута према Бољарама, према граници са Црном Гором, али и о многим другим пројектима.

Ја знам да ничега од тога не би било да нема директне подршке председника Сија и, рекао бих, можда претерано, не само његовог доброг односа, већ и његове љубави према Србији. 

Vucic i Li Mancang
Извор: Танјуг

Зато је вест о његовој жељи да се поново састанемо од огромног значаја за Србију. Ја сам био не само задовољан као председник Републике, већ и поносан на своју земљу што је могла да привуче пажњу председника Сија и што ћемо поново да имамо ту част да разговарамо са њим. Однос Србије према Кини је такав да можете да га осетите и видите на сваком кораку. Наши грађани, наш народ, изузетно цене, поштују и воле Народну Републику Кину и кинески народ.

Што се тиче нашег односа према председнику Сију, ми му желимо добро здравље, желимо му да дуго и успешно руководи, као што је и до сада руководио, у интересу кинеског народа, али, рекао бих, и свих народа који желе да очувају своју независност, који желе да унапређују економску, трговинску и сваки други облик сарадње.

Vucic i Li Mancang
Извор: Танјуг

Много вам хвала, јер Ваше пријатељство и пријатељство председника Сија много значе и Републици Србији и нашем народу. Иако смо ми мала земља и бројчано мали народ, даћемо све од себе да то наше пријатељствопокажемо и потврдимо и у тренуцима када многи други не буду били на вашој страни. Хвала још једном, а ја ћу у наредним данима написати посебно писмо за председника Сија. Молим Вас да га уручите председнику Народне Републике Кине,“ рекао је председник Вучић.

Vucic i Li Mancang
Извор: Танјуг

Амбасадор Ли је нагласио да ће, одмах после састанка, председнику Сију послати излагање председника Вучића. Он је навео да је кинески министар спољних послова Ванг Ји недавно одржао посебну конференцију за новинаре, на којој је, одговарајући на питања, нагласио да Србија подржава и учествује у иницијативи "Један појас, један пут“. Министар Ванг је тада навео и да је Железара Смедерево пример сјајне сарадње између Кине и Србије, рекао је кинески амбасадор.

Српски председник и кинески амбасадор размотрили су конкретне кораке око реализације заједничких пројеката, попут изградње Индустријског парка у Београду и завршетка деоница ауто-путева, које граде компаније из Кине. Амбасадор Ли је пренео да постоји велико интересовање кинеских компанија за будућа улагања у Србији, поменувши као пример ревитализацију регионалне депоније у Нишу.

Остале вести