Не видим никакав рационални разлог за сукобе са ХР

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић каже да не види никакав рационалан разлог за сукобе са Хрватском у будућности, већ напротив много тога заједничког и заједничке интересе у региону.

Он је, коментаришући опаску новинара да је био суочен са тешким речима у медијима пред долазак у Хрватску, а након посете похвалама да је победио хрватске политичаре, казао да није ишао никога да побеђује, нити се тамо играла утакмица.

"Мени је било важно да нешто урадимо за српски народ у Хрватској и покажемо да смо вољни да учинимо све што је потребно и што желе грађани хрватске националности у Србији", објаснио је Вучић.

Подсетио је да Србија данас са Мађарима, према тврдњи мађарског председника и премијера, има најбоље односе у савременој историји, додајући да је мађарска национална мањина, највећа у нашој земљи.

Са том мањином, како је додао, имамо најбоље односе и никакве проблеме, пошто смо успели да све што нас је делило превазиђемо, а циљ посете Хрватској је био да покуша да направи што боље односе за будућност са тим народом.

Kако је рекао, први пут се у Хрватској водио дијалог а не монолог, пристојан и то и с председницом, "какав такав са другима, али и врло добар разговор с кардиналом Божанићем, за којег мисли да има велики значај и ужива изузетан углед у хрватском народу

Рекао је такође да се председница Хрватске Kолинда Грабар-Kитаровић поставила као прави председник свог народа и државе, те најавио да ће она, за неколико месеци, приликом посете Србији, моћи да покаже резултате разговора које је имала са њим - и Лекторат који ће добити, као и коначно обновљену кућу Бана Јелачића, културно уметничка друштва ће добити већа финансијска средства и много тога ће бити учињено како би се на терену олакшао живог припадницима хрватске националне мањине.

"Ишао сам и да охрабрим Србе који живе у Хрватској. Видели сте у Вргинмосту да је било 30 људи иза камере који нису хтели да се виде. Kада сам гостовао у породици у селу Подгорје, прво су навукли завесе", пренео је стање додајући да не каже да постоји рационални разлог за страх, али се Срби тако осећају.

Током посете Хрватској, како је казао, имао је потребе да покаже да нема страх и да не постоји код њега жеља за додворавањем као што су други раније показивали, а није лако трпети ударце са различитих страна.

"У људској природи је да се нешто учини да вас мање нападају, али је лакше да ја примам ударце него наш народ. Хтео сам да учиним да Срби и Хрвати живе боље, а не да ја живим лакше та два дана", рекао је он.

Рекао је и да је био поносан на чињеницу да су присутни у дворани "Лисински" певали химну "Боже правде".

Vucic odgovara na pitanja novinara nakon svecanosti povodоm urucenja stipendija nadarenim ucenicima i studentima
Извор: Танјуг

"Никада се у Загребу и Хрватској није чуло да онолико људи пева Боже правде од 1995. од Олује. Први пут су смели да пусте глас", казао је он додајући да је то било упркос притисцима који су били све само не мали.

"Да ли мислите да не бих имао шта да одговором господину Марио Буљу када ми је добацивао, па променио боју. Рекао сам - сто дана нећемо ништа да говоримо и одговарамо, да видимо да ли може да се прими то у Хрватској, за шта мислим да је веома важно и значајно", казао је он.

Вучић је, шалећи се, рекао да су неки у Србији већ израчунали да је то 26.мај, те најавио да ће можда продужити тај рок и да ће неки морати поново да рачунају.

Он сматра де је то лековита одлука, која ће послужити да додатно умири стање у односима Срба и Хрвата.

Vucic odgovara na pitanja novinara nakon svecanosti povodоm urucenja stipendija nadarenim ucenicima i studentima
Извор: Танјуг

"Немам никаквог славодобитног понашања, штитио сам интересе Србије како моје обавезе налажу", рекао је он резимирајући поново посету.

Оценио је да има много људи који на различитим странама не желе добре односе Србије и Хрватске. Имамо тешку, ужасну прошлост на коју гледамо на различите начине.

"Свакако другачије гледамо на оно што се збивало између 1991. и 1995, а нисмо знали да драстично различито гледамо и на период од 1941. до 1945."

Истакао је да не види никакав рационалан разлог за сукобе у будућности, али и додао да, нажалост, многи у Хрватској то нису разумели.

Рекао је да је за неке у Србији, попут Велимира Илића, Шапића, Јанковића, који су говорили да је одласком у Хрватску издао земљу, спремио "ужасан одговор", али да је сада срећан што га није изговорио.

"Рекао сам себи, ваљда народ све види, пусти и прећути, а смислио сам најодвратнији могући одговор. Био сам срећан што сам то смислио, али сам схватио да сам председник Србије и да не треба да се такмичим у глупостима и увредама, већ у раду и мудрости", закључио је.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести