Стипендије дуплиране, и даље учите и волите Србију

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић данас је на свечаности поводом уручења уговора о стипендијама надареним ученицима позвао младе да наставе да уче и образују се и да остану у Србији и ураде за њу све што могу јер не постоји ништа лепше, веће и важније од тога.

"Уз много рада, напорног и тешког, уверен сам да ћете моћи да остварите највећи део својих снова и урадите велике ствари за нашу земљу", рекао је Вучић.

Председник Србије је навео и да је договорено да стипендије буду дуплиране, те ће уместо 7.500 динара за ученике, 12.000 за студенте и 15.000 за докторске студије оне сада износити 15.000, 24.000 односно 30.000 динара.

Вучић је захвалио министру просвете Младену Шарчевићу што му је дозволио да он саопшти ту лепу вест, јер како каже на њему је некако увек да износи само тешке ствари, а министри се обично јављају са лепим вестима.

Vucic
Извор: Танјуг

Он је рекао да су на данашњи дан неписмени сељаци подигли устанак против моћне империје али такође водили битку на два фронта, против османског царства али и непросвећености и необразованости.

Додао је да је питање која је од те две битке била тежа али и указао да су просвећени Срби преко Саве и Дунава дошли у Србију, помогли те да је на пример Доситеј Обрадовић био први српски министар просвете.

Додао је и да је свако ослобађање дела земље било праћено и изградњом школа, а да се то наставило, тако да је и за време Великог рата и великог страдања Срба младим људима било омогућено да оду у иностранство, да се школују како би се вратили и помогли својој земљи.

Вучић је рекао, цитирајући великане наше прошлости, да историју учимо и гледамо да грешке из прошлости не понављамо, и да их избегавамо.

Vucic
Извор: Танјуг

Kако је рекао треба да наставимо оно што је започето 1804. гдоине и 1835. године, да унапређујемо своју суверену и независну земљу, оснажимо економију и културу, да имамо државу која се воли, у којој се добро живи, и којој се верује.

Председник Србије је рекао да од младих очекује да наставе да се школују, раде на себи, напредују...

"Једино што вам може јамчити сигурност је константно учење и рад на себи", рекао је Вучић и додао да је знање једина вредност коју им нико не може узети.

Kако је рекао Србија ће наставити и убудуће да награђује и помаже најбољима, а они ће јој то вратити тиме да наставе да уче, да буду поштени, да се боре, али и подвукао да је патриотизам једна од вредности просвећеног човека.

Vucic
Извор: Танјуг

Он је додао, да ако је могуће да остану у својој лепој Србији и ураде за њу све што могу.

"Не постоји ништа лепше и важније од тога", поручио је Вучић, који је додао да је уверен да ће они који су данас добили стипендије и други млади људи много добрих ствари остварити за нашу земљу. .

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је у буџету обезбедило средства за стипендије за 247 надарених ученика, од тога 157 нових и 90 старих стипендиста ученика.

Укупан број студената који остварују право на стипендију за изузетно надарене студенте је 704, и то 362 нових кандидата и 342 старих корисника.

Vucic
Извор: Танјуг

Од тога, 678 је студената основних и мастер студија и 26 доктораната.

Иначе, за остваривање права на стипендију ученици и студенти су полагали стандардизоване тестове, осим ученика и студената уметничких средњих школа и академија, који нису на теоретском одсеку.

Школске 2017/2018. године на конкурс за доделу стипендију се пријавило 900 студената.

Право на стипендију за изузетно надарене студенте имају студенти високошколских установа почев од треће године студија, који су уписани први пут у текућој школској години на студије првог, другог и трећег степена, чије се школовање финансира из буџета, који имају држављанство Србије, који током студирања остваре просечну оцену најмање девет и који су положили све испите из претходних година студија.

Vucic
Извор: Танјуг

Право на стипендију за изузетно надарене ученике имају ђаци почев од другог разреда средње школе, чије школовање финансира из буџета, који имају држављансто Србије и који стално постижу одличан општи успех и освоје једно од прва три места на међународним републичким такмичењима.

Kоначну ранг листу и предлог одлуке о додели стипенида утврђује Kомисија коју именује министар, а њу чине представници Савета и представници Министарства.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести