Славећи данашњи дан славимо две свете вредности, слободу и српску државу

Најновије
Извор: Танјуг

На централној свечаности обележавња Дана државности председник Србије Александар Вучић поручио да ћемо Србију одбранити од утицаја и интереса великих сила, али да је још важније да сачувамо и обновимо наш народ, јер "све нам је џабе ако немамо људи".

"За то нам је потребна подршка сваког појединца у Србији", рекао је Вучић, указујући на драматичан пад наталитета.

Објаснивши да нам је сада потребна и судбоносна и историјска одлука, онаква какву су пре два века донели виђени Срби у Орашцу, Вучић је поручио и да, имајући то искуство, данас можемо све "јер су нас они томе научили".

Vucic i Dodik
Извор: Танјуг

То, како је рекао, може да стане у речи које је тада изговорио "неписмени Милош сањајући да сви Срби пишу, а та је реч - слобода".

"И данас док овде стојим, стојим на месту које постоји у свакоме у нас. Огромна је обавеза, све што нас чека у данима пред нама, морамо да решавамо, а да нам руке и образ остану чисти. Морамо да дајемо, а да ништа не изгубимо, да се помиримо, а да останемо часни", поручио је те додао: "Можемо да нађемо решење као што су га они тражили и нашли опредељујући се у 19. веку за живот у модерној држави".

Vucic i Dodik
Извор: Танјуг

Он је, у говору, рекао да је Сретење дан када се сећамо наших славних предака, када се грађани срећу како са прошлошћу, тако са собом и са садашњошћу.

"Славећи данашњи дан славимо две свете вредности за које су се наши преци изборили - славимо слободу и славимо српску државу. И како је рекао Витезовић, слободу нам је осветлио Kарађорђе, а српску државу успоставио Милош Обреновић. Временска дистанца је више него довољна да схватимо погубност свих српских подела", нагласио је Вучић додајући да је пред нама дугачак и тежак пут.

Vucic i Dodik
Извор: Танјуг

Пред нас су, према његовим речима, подигли планинске венце услова и препрека, али смо потомци оних 300 који су се овде окупили, чела су нам високо и имамо да кажемо оно што је рекао Ханибал кренувши на Рим "или ћемо наћи пут или ћемо га сами направити".

"Ово је, Србија - слободна и независна, Србија кнезова и сељака, Пупина и Тесле, Црњанског и Андрића, Путника и Мишића, свих нас који смо њихова деца и који знамо шта нам је чинити. Данас можемо све јер су нас они томе научили. Док овде стојим, стојим на месту које постоји у свакоме од нас, ономе што нас чини и прожима да будемо часни и достојанствени. Све што нас чека морамо да решавамо, а да нам руке и образ остану чисти, да дајемо, а да ништа не изгубимо", казао је он.

Vucic i Dodik
Извор: Танјуг

Подсетио је да су се далеке 1804. године недалеко од места на којем се одржава свечаност окупили највиђенији Срби Шумадије, сабрали се и донели одлуку да се подигну против Османске власти, тиме запалили пламен који је био толико велики и моћан да осветли пут Србима и другима око нас који су живели у ропству.

Иако је устанак био угушен, како је додао, ништа више није могло да му се препречи.

Вучић је, у свом говору, указао да Србија иде ка чланству ЕУ, али не запоставља пријатељства са Русијом, Kином и другима.

Orasac
Извор: Танјуг

"Захваљујући мудрој политици којом нас је научио господар Милош, наша Србија из дана у дан све снажнија у свим пољима. Сваким даном је све више поштованија и уваженија, њена реч се све више слуша и одмерава. Захваљујући мерама штедње успели смо да оздравимо финансије и уздижемо привреду. Резлутате у правој мери и обиму ћемо тек видети“, поручио је он.

Истакао је да као председник мора да укаже на озбиљне проблеме, а најважнији и најтежи проблем, проблем свих проблема, је смањење броја наших становника.

Vucic
Извор: Танјуг

"Држава не сме да се меша у одлуку појединаца, јер је оснивање породице приватна одлука, али као председник саопштио бих бројеве који нису добри и који су забрињавајући. Пре 67 година рођено је око 165.000 деце, а сада чак 100.000 мање. Kада не бисмо чинили ништа на овом плану ситуација би била све гора. Демографија и наталитет изузетно су важне за будућност наше земље“, рекао је Вучић.

Orasac
Извор: Танјуг

Kазао је да морамо да бринемо и планирамо следећих 20 и 30 година, а то није далеко.

Подсетио је да се држава из дана у дан све више развија, отвара фабрике, радна места, прави спортске дворане, велелепне зграде, болнице, али све је то џаба ако нема људи, ако у нашој јуначкој Шумадији буде све мање деце чији ће плач и радост обрадовати домаћине.

Међутим, како је приметио, због демографске рецесије се све мање рађамо и људи напуштају земљу, "наша земља је пред проблемом којим морамо да се бавимо као друштво".

Orasac
Извор: Танјуг

"Треба да почнемо са борбом против нашге највећег непријатеља - нашег нестајања. То је борба за опстанак и будућност Србије“, поручио је Вучић додајући да је свестан да ће бити веома тешко, али да зна и да се вреди борити као што су то чинили наши преци.

Само таквом борбом против сопственог нестајања и озбиљном политиком бриге о сваком грађанину, али и мира, стабилности, толлеранције, обезбедићемо да у бољој, просвећенијој Србији наши потомци славе Србију, казао је он.

Vucic
Извор: Танјуг

"На данашњи празник немамо чега да се стидимо, већ имамо право и обавезу да се поносимо прецима, али и обавезу да се бринемо о потомцима и зато морамо да се посветимо највећем проблему - нестајању", рекао је Вучић, те додао да је поносан што је први председник Србије који је дошао у Орашац и који је могао испред споменика Kарађорђу да каже неколико речи о проблемима.

Извор: РТС

Остале вести