Поносан сам на однос Србије и Републике Српске

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да, је поносан на однос Србије и РС истакавши да је то однос народа и људи, Српске и Србије у којем нема никаквих трзавица, нема никакве љубоморе, зависти, нити политичких свађа и сукоба као што је увек међу Србима било.

Вучић је то рекао након што му је председник Републике Српске Милорад Додик уручио Орден Републике Српске на огрлици, и истакао да је тај орден велико признање.

"Увек мислите да својим радом нисте довољно заслужили, а ја сам га прихватио јер знам да још много тога можемо да учинимо и за наш народ у РС и да је много тога пред нама чиме можемо да олакшамо живот људима у Српској, да будемо још ближи једни другима иако мислим да смо својим односом, односом одговорности и озбиљности, између руководства показали како и на који начин гледамо у будућност", рекао је председник Србије.

Вучић сматра да још много тога можемо да направимо у свим сферама друштвеног живота, од економије до чвршћег повезивања.

"Припадамо истом народу, исте славе славимо, истим се стварима радујемо, због истих ствари тугујемо", нагласио је Вучић.

Вучић је казао да је срећан што је могао да да мали допринос томе, и додао да није задовољан с тим колико је допринео.

"Свакако смо мало допринели, а никада нисмо одмагали. Поносан сам на однос Србије и Српске који никога не угрожава, ни на који начин не угрожава БиХ, и никог другог у региону. Поносан сам на однос који смо успели да направимо. То је однос народа и људи, Српске и Србије у којем нема никаквих трзавица, нема никакве љубоморе, зависти, нити политичких свађа и сукоба као што је увек међу Србима било. То је једна важна тековина, коју ћемо да оставимо и својим наследницима Додик и ја", казао је Вучић.

Dodik odlikovao Vucica
Извор: Танјуг

Захвалио се Додику, као представнику нашег народа и других грађана РС, што су донели одлуку да му уруче орден.

"То је за мене превелика част, али и још већа обавеза, одговорност и оно што могу да обећам вама и народу РС је да ћу се борити, дати све од себе да Србија увек у складу са Дејтонским мировним споразумом, али на сваки начин пре свега у људском смислу помаже и помогне РС", указао је Вучић подсећајући да много наших породица живи у Српској и Србији.

Рекао је да никада Србија није никоме претила нити има намеру да то чини, али да хоће да српски народ буде слободан, свој на своме и да може да опстане на своја огњиштима, не дирајући ничија права, границе, ни у шта што би некога повредило.

"Нећемо да рушимо права нашег народа, наше јединство, српску слободу, јер од наше слободе нема лепше и веће светиње", казао је Вучић.

Он је рекао да ће у свом мандату као председник покушати да оправда добијено признање и изразио уверење да се грађани Српске неће покајати на додељеном му признању, јер ће своје обавезе на одговоран и озбиљан начин увек испуњавати.

Председник Србије је истакао да, иако живимо у различтим државама не постоје хрватски, босански, црногорски, словеначки Срби, постоје само Срби, који данас могу да живе и најслободније говоре о својој традицији и историји.

Dodik odlikovao Vucica
Извор: Танјуг

Вучић је указао да су неки раније политички злоупотребљавали и делили Србе на оне преко Дрине и друге.

"Срби могу да буду какви хоћете и припадамо једном народу и не треба да се стидимо. На данашњи велики дан за српски народ, дан када је устала Србија 1804.у одбрану своје слободе и дан када је 1835.кренула у време великог Милоша да гради свој правни поредак и демократију, данас је време када можемо најслободније да говоримо о својој славној традицији и историји и да учимо из тих припрема како да се понашамо у будућности", казао је он.

Вучић је истакао да није неко ко је научио ни да додељује многа признања у складу са Уставом, а још мање неко ко је научио да прима признања, ордење и одликовања.

"Од признања бих могао, чини ми се, с поносом да кажем да сам добио титулу почасног доктора на московском државном институту за међународне односе "Мгимо", што је значајно за нашу земљу, јер сам једини председник из целог региона који је то добио. Мени је била важна златна медаља Привредне коморе Аустрије, јер смо у образложењу и свему што смо чули од председника Кристофа Лајтла могли видети смо колико поштују тешке економске реформе које смо спроводили као и успостављање бољих економски односа са Аустријом и Европом", казао је председник Србије.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести