2025. није свето писмо, али желимо у ЕУ до тог датума

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да би Србија, иако 2025. није свето писмо, волела да свој посао заврши и да до тог датума буде део ЕУ.

Он је на прес конференцији пренео да је са немачким вицеканцеларом и шефом дипломатије Зигмаром Габријелом разговарао о обавезама које Србија има на путу ка ЕУ, за шта има подршку Немачке.

Указао је, на заједничкој конференцији за штампу, да се ради о три области:

"Прва је очување мира и регионалне стабилности. Друга, решавање проблема са Приштином или, како би Немци рекли, односи са Косовом. Треће се односи на поглавља 23 и 24, односно владавину права, функционисање правосуђа, слободу изражавања", објаснио је Вучић.

Председник је рекао да "немамо страх када је реч о трећој тачки".

"Када је реч о првој тачки, и до сада смо све чинили и чинићемо и убудуће на очувању стабилности и мира. Међутим знамо да је веома тежак задатак пред нама у решавању проблема и проналажењу солуције са Приштином“, објаснио је он.

Вучић је похвалио, на почетку свог обраћања, Немачку и вицеканцелара, рекавши да је он веома ангажован и човек који можда најбоље разуме прилике на Балкану, у целом региону, и пријатељ региона и наше земље.

"Он је често у нашој земљи. Имамо увек отворене и искрене разговоре, јер Немачка коју представља је поуздан партнер, и ми највише очекујемо од Немачке. Немачка има неретко и врло чврст, тврд и тежак став по нас, али је свакако поучан и сигуран партнер Србије на њеном европском путу“, нагласио је он.

Вучић је пренео да је са Габријелом разговарао о економској сарадњи, подсећајући да су Србија и Немачка прошле године оствариле трговинску размену у висини од 4,4 милијарди евра, чиме је Немачка постала најзначајнији трговински партнер Србије.

Извор: Танјуг

Рекао је и да су постигнути рекордни резултати по питању увоза и извоза, а додао да је извоз из Србије достигао ниво од 1,9 милијарди евра.

Такође је указао да немачке фирме у Србији, за које је рекао да су увек сигурне, чисте као апотека у сваком смислу те речи, запошљавају 37. 000 грађана Србије.

Вучић је казао да желимо још више немачких инвестиција у земљи, а да економски и реформски резултати пружају боље услове за још већи долазак немачких улагача.

Наводећи економске успехе Србије, као што је смањење јавног дуга на ниво од 56,7 одсто БДП-а, Вучић је казао да је Габријел одличан познавалац економије и перфектно разуме све економске интересе.

"Желимо још тешње односе, како би слали сигнале да још већи број инвеститора из Немачке дође у Србију“, нагласио је он.

Вучић је рекао да је важно што Немачка пружа подршку Србији на њеном европском путу, и да то показује зашто и колико је Немачка важна за Унију, али и Западни Балкан и Србију, за сваку нашу земљу у овом делу Европе.

"Надамо се већој посвећености“, додао је он истичући да је Габријел један од људи који је спреман не само да чује, већ и саслуша српску страну, што за нас није чест случај.

Остале вести