Хвала што чувате своје српско име и презиме

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас у обраћању на скупштини Српског народног вијећа у Загребу да Хрватска и Србија треба да чувају идентитет Срба у Хрватској, као што ми у Србији имамо обавезу и одговорност да чувамо идентитет Хрвата у Србији.

На почетку обраћања, Вучић је захвалио свим Србима из Хрватске који су дошли на скуп што чувају своја огњишта, своје породице и своје српско име и презиме.

Извор: Танјуг

"Срби у Хрватској су народ са богатом историјом, који је дао веома значајан вишевековни политички, друштвени, културни и научни допринос у изградњи сваке државне заједнице на простору данашње Хрватске", поручио је Вучић.

"Иако смо свесни страдалничког печата српског народа у Хрватској требало би представити бољу и лепшу страну модерног идентитета. Сви треба да се поносимо ћириличним писмом, манастирима и црквама. Писци као што је Петар Прерадовић, дали су велики допринос и хрватској и српској књижевности. О доприносу Николе Тесле нашим народима не треба ни да говоримо. Хрватска и Србија треба да чувају идентитет Срба у Хрватској, као и ми у Србији да чувамо идентитет Хрвата", истакао је Вучић.

Рекао је да су он и његова хрватска колегиница ушли у тежак и велики посао који је мало ко разумео, а и мало ко је желео да направимо боље односе, мало ко би да гледа у будућност.

"Захвалан сам што је председница Грабар-Китаровић упутила позив у време када је најлакше било нападати Србију, и у Београду на исти начин одговарати", нагласио је он најавивши да ће хрватска председница веома брзо добити позив да посети Србију.

Извор: Танјуг

"Она ће моћи да покаже хрватској јавности и народу резултате свог позива мени, шта је све још урађено за припаднике хрватске заједнице у Србији. Постараћемо се да добију Лекторат који су тражили, да имају своје представнике у општинама и покрајинској администрацији, као и већем представљању у Београду, влади и на сваком месту. Нећемо то крити од српске јавности. Њихов бољи живот значиће већу сигурност за све вас овде у Хрватској", поручио је Вучић.

Рекао је да онда нека опет сви који нису мерили своје речи протеклих дана причају, "али резултат председнице Хрватске биће бољи положај Хрвата у Србији, резултат којим ћу ја моћи да се похвалим је да се Срби нешто слободније осећају у Хрватској".

Казао је да му се у Вргинмосту учинило да је то нешто што највише недостаје, наводећи да је видео људе који су се склањали по угловима, избегавајући камере.

Нагласио је да је неопходно да пристојним речима, посвећеним радо гледамо како да мењамо будућност и, као што је рекао градоначелник Загреба Милан Бандић, да покажемо толеранцију које је мало било претходних дана, а то значи да се не слуша само своје мишљење, већ пажљиво саслуша и оно другог.

"Обећавам да ћемо ми у Србији чути глас и Хрвата и Хрватске и даћемо све од себе да разумемо њихове потребе и жеље, али ћемо гледати колико год можемо не угрожавајући њихове интересе да помогнемо Србима у Хрватској и на другим местима да би сачували идентитет, језик и ћирилично писмо", рекао је он.

Вучић је нагласио да су односи оптерећени бројним проблемима, да имамо различите погледе на прошлост, али да знамо да заједничким напорима можемо да превазиђемо те проблеме и променимо лист у односима две земље.

Извор: Танјуг

То ће се, како је подвукао, засигурно догодити, јер је од пресудног значаја не само за наше две земље, већ цео регион.

Треба, према његовим речима, да се угледамо на Немце и Французе, али и многе друге народе света који су разумели да је будућност увек преча од прошлости.

"Србија и Хрватска су прешле тежак пут у протекле три деценије. Како год и на који год начин размишљали наш циљ мора бити да бришемо границе и баријере између нас. Морамо да размишљамо за будућност целог региона, да обришемо баријере и стремимо истом циљу, данас је то ЕУ, а пре свега су то мир и стабилност које морамо да очувамо по сваку цену, као и више жеље да се чује друга страна", објаснио је он.

Вучић је истакао да "два монолога не чине дијалог" и да треба разговарати како би решили питања несталих, проблеме са разменом културних добара, границе на Дунаву пре свега, да унапредимо права Срба у Хрватској и Хрвата у Србији.

Треба вратити достојанствен живот повратницима, казнити злочинце према цивилима, отворити тајне спискове оптужених за ратне злочине како би се отклонио страх да се врате у своје завичаје, поручио је додајући да су неопходни, више него икада дијалог и разговор.

Рекао је да верује у заједничку будућност два народа и да су Србија и Хрватска у фази обнављања дијалога.

Изразио је још једном захвалност хрватској колегиници на храбрости што га је позвала, рекавши да је видео колико то тешко може бити.

"Како год да сам очекивао тешка два дана, како год нападе са различитих страна, знајући са којим намерама сам дошао, надао сам се да ће нешто лакше да буде", казао је он.

"За мене је ова посета, сем тих помало тешких тренутака на које сам навикао, била добра. Рекао сам да 100 дана нећете чути од српских државних функционера ниједну ружну реч", рекао је указујући да се то не односи на оне у Београду који су рекли да је понизио Србију својом посетом, јер сваки грађанин Србије који воли Србе у Хрватској и свој народ је поносан на ова два дана.

"Не брините ја сам фин са вама, њима ћу мало оштрије да одговорим", најавио је Вучић.

Позвао је Србе да чувају српски идентитет, штите своје породице и брину о својој будућности, а тиме и о српској будућности.

"Ваш опстанак овде значи и наш опстанак јер показује светлост како морамо да поштујемо свој народ, колико морамо да се боримо за ћирилично писмо, језик и народ. Борићемо се мирно, вашом храброшћу и љубављу коју имате према Србији и поштовањем према Хрватској", нагласио је он.

Говорећи о Милораду Пуповцу он је казао да Србија није одушевљена законом о бранитељима, подсећајући да нисмо одговорили на сличан начин, и да је желео да позове Пуповца да га пита што није гласао против, али га није позвао, јер је знао да је представнику Срба у Хрватској теже него њему.

"Он мора да води рачуна овде не само за своју породицу већ све сународнике", објаснио је Вучић.

Пренео је да је на њега оставило дубок утисак то када му је Пуповац говорио о нападу на њега.

"Рекао ми је пришли су ми неки момци, и видео сам у том тренутку када је говорио тврду мушку сузу једва пуштену, пљунули ме, залепили на леђа Бед блу бојс и по први пут код њега сам видео можда је то тешка реч, неку врсту страха. Осетио сам нелагоду и више од тога. Не мислим да окривим хрватски народ за то, таквих будала у Србији имате колико хоћете, има их свуда. Али сам тада разумео колико морам себе да променим и из ваших ципела гледам политичку ситуацију у Хрватској а не из својих", нагласио је Вучић.

Извор: Танјуг

Председник Србије је рекао да је у свему што је радио данас водио рачуна о свакој речи, јер ће се вратити у Београд, а политика коју води је да помогнемо Србима у Хрватској да са комшијама Хрватима могу да живе лепо, граде заједничку будућност, да размишљају без страха.

"А без страха је ако будемо градили политику за бољи живот Хрвата у Србији који ће чини ми се желети да вама узврате на исти начин у Хрватској", казао је он.

Он је поново захвалио хрватској председници на позиву у време "када је најлакше у Загребу нападати Србе и Србију и када није много тешко у Београду на сличан или истоветан начин одговарати".

Извор: Танјуг

За неколико месеци када она буде дошла у посету, уверен је, моћи ће да покаже резултате тог и шта је урађено за припадне хрватске заједнице у Србији.

"Њихов бољи живот значиће већу сигурност и бољи живот за вас, наше Србе у Хрватској и то је оно што ће бити чисти резултат", рекао је Вучић.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести