Рат је тешко време, велико бреме

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас на крају посете Вргинмосту, у којем у највећем броју живе Срби повратници, да је током посете Хрватској имао веома важне састанке, којих никада неће бити довољно, те да ће их бити још, као и да ће се исте теме понављати.

"Недвосмислено је да имамо различито виђење прошлости. Важно да не видим разлоге за било каква сукобљавања у будућности. Немамо било какве интересе који могу бити противречни у будућности", рекао је Вучић у изјави за сарајевску Алџазиру, током посете Вргинмосту.

Српски председник је истакао да је то нешто што је од изузетног значаја и о чему, како је рекао, морамо да се договоримо на цивилизован начин и морамо да имамо више поверења једни у друге.

"То се гради временом. Мислим да ће мој позив Kитаровић значити, да дође да види шта смо урадили, да може да види код Хрвата да ли смо урадили оно што смо обећали и да ли смо напредовали", рекао је Вучић и додао да ће све то бити резултат ове посете, на шта и она може бити поносна.

Огроман је посао, каже председник Србије, улагање у реновирање куће бана Јелачића, рекоторат или запошљвање припадника хрватске мањине у државним органима у Србији.

"Ја морам да бринем о Србији и када ми урадимо нешто за Хрвате и Србији, Срби у Хрватској ће имати више поверења у власт", рекао је Вучић уверен да је то нешто што ће се, како је рекао, догађати наредних месеци и људи ће бити задовољни.

На питање да ли је можда требало више о томе да разговара са премијером Андрејем Пленковићем с обзиром на то да председница Грабар Kитаровић има мања овлашћења, Вучић каже да не улази у односе унутар хрватске власти.

"Разговарао сам са председницом и премијером и очекујем подршку за извршење оног о чему смо овде разговарали", истакао је.

Говорећи о улози Срба у Хрватској и шта је то што би они могли да ураде за побољшање свог положаја, председник Вучић каже:

"Шта год бих рекао угризао бих се за језик. Увек ствари можете да урадите боље. И данас се овде видело да су људи уплашени. Све то има својих разлога, а некада нису ни сасвим реални ни рационалнни, има много тога ирационалног...".

Указао је, међутим,да ће стварање поверења између Срба и Хрвата и Србије и Хрватске донети више одговорности и више жеље да се многе ствари мењају и у политичком смислу.

Подсетио је да у Хрватској живи нешто мање 200.000 Срба и да они својим политичким деловањем морају да се изборе за своја права.

О питању права Хрвата у Србији и права Срба у Хрватској, Вучић каже да ће Србија много тога учинити за положај хрватске мањине и то су, каже, конкретне ствари које се виде.

А све оно емоционално, како је рекао, што таје 30 година, трајаће још 30 година.

О извињењу које од њега очекују неки Хрвати, Вучић каже да је реч о људима који не желе да размишљају о будућности, већ је њихова мера евентуалне подршке или доброг односа према неком, како каже, директно пропорцијална мери понизности.

"Од погрешне особе то очекују. Мој посао је да радим за будућност. Узгред, пошто је лично питање, све куће Вучића су спаљене, а ниједну није спалио ниједан Вучић.... Рат је тешко време, велико бреме. Гледамо у будућност, никог нисам назвао усташом, као што мене називају четником", навео је Вучић, приметивши још једном да су у Хрватској током његове посете на националној телевизии организоване и емисије против њега.

Упитан за мораторијум на прошлост од 100 дана, председник каже:

"Kао што видите... Не мислите ваљда да бих се уплашио да одговорим Хебрангу или Буљу. Ми ћемо 100 дана да ћутимо, а они нека износе што јаче увреде. То ће више говорити о њима него о мени".

Извор: Ал Џазира

Остале вести