Посета Хрватској од изузетног значаја, биће резултата

Најновије
Извор: Tанјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, сумирајући посету Хрватској, да је та посета била од изузетног значаја и да постоје области у којима ће се у кратком временском периоду постићи значајни резултати.

"Очекујемо веће поверење хрватских власти и Срба, већу подршку, веће укључивање у рад државних органа, решавање отворених проблема за припаднике српске заједнице. Ми смо спремни да помогнемо", казао је Вучић новинарима у Вргинмосту, сумирајући посету Хрватској.

Он је истакао да је поносан на то како се српска делегација понашала, рационално и одговорно и озбиљно.

Председник Вучић је изразио жаљење што је на мети критике била председница Kолинда Грабар-Kитаровић, истичући да ће грађани опипљиве резултате тек видети.

Најавио је и да ће ускоро упутити позив хрватској председници Kолинди Грабар-Kитаровић да посети Србију, и да ће до тада, пре њене посете, већ бити и неких опипљивих резултата онога што је договарано.

Рекао је да може да бира где жели доћи, у Суботицу, Нови Сад, Сомбор, било који град Србије, додајући да ће до тада сигурно бити опипљивих резултата ове посете.

"Мени је теже пало то што је на мети критика била председница Грабар-Kитаровић, него што су мене вређали последњих седам дана", рекао је и додао:

"Позивам грађане Хрватске да виде за неколико месеци да ли је позив био паметан или не, да ли ће Хрвати у Војводини или Србији живети нешто боље или лошије. Сигуран сам да ћемо неколико захтева у потпуности испунити, неке кренути да решавамо. То ће бити опипљиви резултати“, нагласио је он.

Рекао је да исто очекује и када је реч о положају Срба.

"Очекујемо веће поверење хрватских власти и Срба, већу подршку, веће укљчивање у рад државних органа, решавање отворених проблема за припаднике српске заједнице. Ми смо спремни да помогнемо“, казао је Вучић.

То су, како је додао, конкретне ствари које се тичу људи, било да су Срби и Хрвати, јер ће и једни и други осетити помаке на боље.

"Без обзира на то, јер видим да се нека врста политичке хистерије због моје посете не смирује у Хрватској, у Србији неће бити таквих проблема са државним званичницима. Ми ћемо показати лице одговорних, оних који гледају у будућност, а они који се не буду придржавали тог става носиће политичке последице у наредном периоду“, најавио је Вучић.

Оценио је добрим што су покренуте мешовите комисије, како би се решило макар да се зна да нисмо у стању да се договоримо око граничних питања.

"Уверен сам да ће и око несталих лица бити помака, јер је то важно за породице било да су Срби или Хрвати“, подвукао је он.

Истакао је да ако се у инфраструктури нешто направи, по питању железничке пруге Загреб-Београд, могао да каже да су резултати више него очекивани.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести