"Гураћемо" питање пензија, иако нема воље у хрватској влади

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић обећао је данас у разговору са Србима у Вргинмосту да ће Србија учинити све да се реши питање исплате њихових пензија за период од 1995. до 1998, упркос непостојању добре воље са хрватске стране.

То је, рекао је Вучић, било једно од питања у разговорима у Загребу.

"Не видим да ће ту бити брзог решења, па чак и да ће га икад бити. Воља хрватске владе је, бар ми се тако чини, да не дође до исплате тих пензија. Али, ми ћемо да их молимо да то учине, па да и ми некако учествујемо у томе”, рекао је Вучић.

Председник СНВ Милорад Пуповац каже да је ово трећа влада са којом покушавају да реше то питање и да не одустају, чако ни пошто им суд у Стразбуру није био наклоњен.

Vrginmost
Извор: Танјуг

Формирана је радна група од представника Министарства рада и заступника СДС С и умировљеничких организација и први састанак је одржан прошле недеље, навео је Милорад Пуповац.

Таквих људи има око 30.000, данас их је можда и мање, а ради се о пензијама за период од 1995-98.

“Нећемо давати лака обећања, али ћемо дати све од себе да решимо неке од случајева”, поручио је Пуповац.

Вучић је обећао да ће се Србија за то борити, поготово што се број тих људи смањује и то не би био велики финансијски ударац за Хрватску.

Једно од питања тицало се и даље обнове кућа, а Вучић је рекао да је и о томе јуче разговарао у Загребу.

“Од 2013. готово никаквих помака није било и надам се да ће то ускоро бити померено са мртве тачке”, рекао је он.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic
Извор: Танјуг

Једно од питања тицало се и тржишних цена за откуп станова, а Вучић је нагласио да се може помоћи, али да се то неће чинити за оне који не живе овде.

Kада је реч о проблему откупа станова ради се о око 800 случајева, а Пуповац наглашава да и Срби треба да начине корак са своје стране, а то је да снизе цену.

Срби су у разговору са Вучићем истакли да им је проблем и недостатак ресурса и стручних људи.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести