Желим да с поносом носите своје српско име

Најновије
Извор: Информер

Желим да с поносом носите своје српско име, да се никог не стидите, никог не бојите и да имате право да кажете шта очекујете и од Србије и од Хрватске, рекао је данас председник Србије Александар Вучић Србима из Хрватске са којима се састао у Вргинмосту.

Вучић је рекао да је Србија спремна да све оно што тражи за српске грађане у Хрватској обезбеди Хрватима, као и другим мањинским заједницама у Србији, и више од реципроцитета, како је рекао.

Ми настојимо да сви они живе у Србији као у својој кући, истакао је и указао да и Срби имају право да се тако осећају у Хрватској.

Вучића је око 200 Срба у Дому културе дочекало аплаузима, а председник Србије је на почетку рекао да му је драго да их види.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic
Извор: Танјуг

“Дошао сам да чујем вас”, рекао је Вучић и да жели да види шта може да учини за њих.

"Да долазим да се јуначим и да изговарам неке велике речи мени би било лако, али ја се враћам у Београд, а ви остајете овде и зато хоћу да будем одговоран према вама и како можемо да помогнемо", поручио је он.

Kако каже, посетио је породицу Предрага Лапчевића у Подгорју са троје деце и додао да је су то једина деца у месту, као и да је у школи Гвозд такође тренд смањивања броја малишана.

Predsednik Srbije
Извор: Танјуг

“Треба да има више деце”, приметио је Вучић.

“Дошао сам да бисмо направили боље односе, не односе где би неко некога понижавао, већ односе сарадње, и после којих би Срби у Хрватској могли да буду сигурни и да рачунају како могу да живе боље, као и како да Хрвати живе боље у Србији”, рекао је он.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic
Извор: Танјуг

Није проблем да разговарамо о свему што опетерћује наше односе, о много чему не мислимо исто, али у будућности не видим разлику у интересима које имају Срби и Хрвати, додао је Вучић.

“Мислим да имамо заједничке исте проблеме и да можемо лакше да их решавамо заједно у целом региону, да исте муке тиште и српске и хрватске домаћине”, додао је.

Важно је да се разговара о бољем инфраструктурном повезвању, рекао је и додао:

"Морамо да гледамо шта хрватска држава може да помогне Србима, а то исто важи и за Хрвате у Србији".

Најавио је да ће Вргинмост добити трактор и још три возила.

Predsednik Srbije Aleksanadr Vucic
Извор: Информер

"Данас је Србији лакше, има више новца и можемо да помогнемо”, истакао је Вучић.

Желимо да свако ко је Хрват у Србији с поносом носи своје име и да се никог не плаши али исто тако да сви који су Срби с поносом носе своје српско име и презиме да се никог не стиде и боје и да имају право да кажу шта мисле и очекују и од Србије и од Хрватске, поручио је председник.

“Без обзира на све хајке, специјалне емисије против мене - ја сам се смејао, али људи живе у прошлости и не разумеју да свет данас не изгледа тако. Имао сам јуче добре, озбиљне и одговорне разговоре, код Kолинде Грабар сам видео добру намеру”, рекао је и додао да је председницу Храватске позвао у посету Србији да види шта смо урадили све за Хрвате.

"Али, то треба да то буде и сигнал да и за вас буде боље, да можете да се образујете на свом језику, да слушате своју музику и друго", приметио је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic
Извор: Информер

Kако је рекао, верује да је то могуће и шаљиво приметио да је довољно да Милорад Пуповац не гласа баш за сваки закон и одмах би било боље.

“Спремни смо исте секунде да учинимо све што од нас затражите”, рекао је Вучић, приметивши да је видео у доласку остатке ратних страдања као и то да има мало људи.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic
Извор: Информер

 Такође Србима и њиховим породицама је пожелео све најлепше и пожелео да им Хрвати помажу и бодре у очувању своје традиције, и обрнуто.

Predsednik Srbije
Извор: Танјуг

Председник Вучић у Вргинмосту је најпре обишао породицу Предрага Лапчевића, као и школу Гвозд, којој је донео на поклон рачунаре.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic
Извор: Информер

У Вргинмосту и околини живи око 700 породица Срба.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести