Са Кинеским фирмама о прузи, Бору, инфраструктури

Најновије
Извор: printscreen

Премијер Александар Вучић изјавио је данас у Пекингу да очекује да ће у наредне две и по или три године кренути воз на прузи Београд - Будимпешта којом ће се та релација прелазити за мање од три сата као и да да је са кинеским партнерима разговарао и о РТБ Бор али и о другим инфраструктурним пројектима и економској сарадњи.

"Треба да правимо причу око брзе пруге Београд-Будимпешта. Очекујем пре краја године да се нађемо заједно са кинеским и мађарским премијером у Суботици и да покренемо радове на прузи Суботица -Нови Сад и Београд - Стара Пазова", рекао је Вучић новинарима.

Вучић је на питање да ли очекује одобрење Европске комисије за послове са Кином казао да види да Еурофер поново прави одређене проблеме са својим иницијативама око Железаре.

"Шта да радите. Разумем и људе у Европи. Не можете да победите кинеску снагу и онда вам не преостаје понекад ништа друго него да се осмехујете. Видите како они који су се залагали за либерализам и тржиште, беже од либерализма и тржишта када дође јачи играч, неко снажнији и када дође неко ко је у стању да направи овакво чудо", казао је Вучић.

Он је указао на то колико се Кина брзо развија истакавши да се Пекинг променио у протеклој деценији.

"То је развој који је потребан нама. Морамо да радимо на томе не само да више не одемо у минус, већ да раст буде од четири одсто да бисмо могли да трчимо и убрзано стижемо најпре европске земље, а затим и многе друге у свету", поручио је Вучић.

Он је новинарима изнео поједине детаље разговора са великим кинеским компанијама али и поручио да нема резултата преко ноћи те да и ми, као и Кинези, имамо пословице а једна од њих каже "зрно по зрно погача, камен по камен палача".

Премијер је указао да смо на пример односе са компанијом Хигер градили тако што смо купили пет електричних аутобуса који су данас у Београду и додао:

"Желимо да их имамо стотину, да укинемо тролејбуске линије зато што нам праве проблеме у електронапонској мрежи, зато што када један стане онда стане пола саобраћаја у тој улици, што више нема никаквог смисла".

Како је навео разговарало се како спасити фабрику "Икарбус" и 240 плус 10 запослених на одређено време.

"Преговарали смо са Пољацима, са Јињогом, са Хигером. Са њима градимо наше односе. Кажемо купићемо вам прву или прве две године пуну производњу, али дајте да се производи више и да радници раде боље“, нагласио је Вучић.

Подвукао је и да је разговарано и о РТБ Бор, да су три компаније заинтересоване, а да ће са две имати разговоре у Кини.

"Рекли смо који су могући модели како да се приватизује, да ли да се докапитализује. Рекли смо да би се држава где је поверилац одрекла тога да би олакшала улазак у РТБ. Да желимо да сачувамо тих 4.900 људи који раде, да желимо да им обезбедимо бољу будућност, да се откопава руда у Церову, борској јами" рекао је Вучић.

Он је додао и да је у разговорима пренео да имамо још пет налазишта а и простора за истраживање у друга два налазишта и прецизирао да је чистоћа руде на проценту од 0,285 а вероватно може да буде и 0,33 одсто.

У том смислу Вучић је изразио уверење да би инвеститори могли да направе добар посао.

Са "Политехнолоџи групом" разговарано је, како је казао, о сарадњи у наменској индустрији.

"Зато ће у Скупштини ускоро бити закон који ће дозволити улагање у наменску у висини од 50 одсто. Морамо да је модернизујемо, да имамо боље системе навигација" рекао је премијер који је подсетио на недавну војну вежбу где је представљено модерно наоружање уз оцену да "то није довољно".

"Каскамо за светом и морамо да пожуримо. Морамо да имамо њихове технологије да бисмо могли да учествујемо на најбољи могући начин. Да бранимо своју земљу, али пре свега да продамо наше оружје свуда по свету“, нагласио је Вучић.


Остале вести